![]() |
Türkçe | English |
Vekaletname Nedir ? Neden vekaletname veririz?
VEKÂLETNAME NEDİR?
Gerçek ya da tüzel kişi ( AŞ, Ltd, vs) için hiçbir ayrım gözetmeksizin herhangi bir hukuki işlem ya da davanızla ilgili olarak, sizi temsil etmek üzere 1136 Sayılı Kanun ile yetkilendirilmiş avukatlara vekâletname çıkartabilirsiniz. Vekâletname için notere başvurmanız gereklidir. İçinde bulunduğunuz duruma uygun biçimde çeşitli vekâletname tipleri düzenlenmektedir. Eğer bir dava, hukuki işlem ya da icra takibi ile karşı karşıya iseniz o halde avukatınız olarak seçtiğiniz kişiye dava ve diğer hukuki takipler için “Umumi Dava Vekâletnamesi” çıkartılması gerekmektedir.
I- GERÇEK KİŞİLER İÇİN ÇIKARTILACAK VEKÂLETNAMELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
i- ŞAHISLAR İÇİN: Notere, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport ile başvurunuz.
ii- YURT DIŞINDA YAŞAYAN T.C. VATANDAŞLARI, Vekâletname çıkartma başvurusunu, daimi olarak yaşadıkları ya da herhangi bir nedenle o an bulundukları ülkedeki TC Elçilik ya da Konsolosluklarına yapabilirler. Başvurunuzda, pasaportunuz, varsa TC nüfus kimliğiniz ile son altı ay içinde çekilmiş (Yüz açık, önden, gözlüksüz, protezsiz, fotoğrafta düzeltme maksadıyla dahi oynanmamış halde olmak koşuluyla) iki adet biometrik fotoğraf vermelisiniz.
iii- Çifte vatandaşlık hakkına sahip iseniz daimi olarak bulunduğunuz ülkenin yetkili mercilerine ve Türkiye’deki avukatınıza vekâletnamenin şekli ve içeriği hakkında danışınız. Türkiye’deki dava veya işiniz ile ilgili olarak çıkartacağınız vekâletnameyi ancak TC temsilciliklerinden verilebilir.
iV- Askerlik işlemlerinizi de vekâletname ile sorgulatmanız mümkündür.
V- BOŞANMA VEKÂLETNAMELERİ:
Boşanmak amacıyla açacağınız ya da sizin aleyhinize açılmış bir boşanma davasında sizi temsil etmekle yetkili kılacağınız avukata vekâletname veriyor iseniz -yurt içi ya da dışı fark etmez - son altı ay içinde çekilmiş (Yüz açık, önden, gözlüksüz, protezsiz, fotoğrafta düzeltme maksadıyla dahi oynanmamış halde olmak koşuluyla) iki adet fotoğrafınızla birlikte başvurmanız gereklidir.
Boşanma vekâletnameleri özel düzenleme şeklinde çıkartılan kıymetli evrak türlerinden biridir. Bu nedenle BAŞKA BİR SORUN OLMAMASI HALİ DIŞINDA noterlik işlemleri ½ saat kadar bir zamanınızı alabilir.
Bu sırada noter sizi “tek başınıza kalacak biçimde” odasına davet edebilir; hiçbir etki altında kalmaksızın kendi hür iradenizle boşanmak isteyip istemediğinizi sorabilir. Baş örtülü, gözlüklü ya da herhangi bir protez kullanmakta iseniz noter ya da noterlik görevlisi sizden baş örtünüzü ya da gözlüğünüzü çıkartmanızı isteyebilir.
Size yöneltilen sorulara kısa, net ve açık biçimde yanıt veriniz!
Boşanmak isteyip istemediğinize ilişkin soruya da gene aynı net ve açık biçimde “ evet, boşanmak istiyorum” ya da “hayır, boşanmak istemiyorum zorla buraya getirildim” şeklindeki beyanınızı notere ya da yetkilisine açık, net ve hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde bildiriniz. Noter ya da yetkilisi, sizden net ve açık bir yanıt alamaz ise o halde boşanma davası için vekâletname çıkartma isteğinizi ret edebilir. Eşiniz aleyhine sizin açtığınız ya da eşiniz tarafından sizin aleyhinize açılan boşanma davalarında aile hukukunda doğmak koşuluyla (nafaka, maddi ve manevi tazminat davası) türü fark etmeksizin boşanmanın mali sonuçları ile müşterek çocukların velayetleri hakkında vekâletnameye şerh düşülmesi zorunludur. Bu nedenle gün/ay/yıl biçiminde doğum tarihleriyle birlikte çocuklarınızın adlarını tam ve eksiksiz biçimde yazdırınız; çocuk ya da çocuklarınızın velayet haklarını isteyip istemediğinizi belirtiniz; müşterek çocuk ya da çocuklarınızın velayetlerini istemiyor ya da eşinize bırakmak konusunda anlaşmış iseniz bu konudaki kararınızın net biçimde vekâletnameye şerh edilmesini sağlayınız. Velayet hakkının sizde kalmasını istiyor iseniz gene bu durumu vekâletnameye şerh düşürünüz.
Nafaka (iştirak, yoksulluk) ve/veya aile hukukundan doğan maddi ve manevi tazminat davası ve taleplerinize ilişkin konularda gene bu durumları vereceğiniz vekâletnameye şerh ettiriniz.
II- TÜZEL KİŞİLER İÇİN ÇIKARTILACAK VEKÂLETNAMELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
ŞİRKETLER İÇİN: İmza sirküleri, şirketi temsil belgesi ve şirket kaşesi gerekmektedir.
NOTERDE YAPILACAK İŞLEMLER: İş bu açıklamaların sonunda yer alan örneği notere ya da görevlisine veriniz. Aşağıda belirtilen yetkilerden durumunuza uygun olanlarını vekâletnamenize ekletiniz. Aksi takdirde vekâletnamedeki eksiklikler nedeniyle aynı işlemleri tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz.
ÖZEL YETKİLER: Ahzu kabza*, sulh, ibra, davadan ve temyizden feragate, feragati ve davayı kabule, temyizden feragati kabule, tevkil, teşrik ve azle, icra ihalesine katılarak adıma pey sürmeye, almaya, satmaya, mal beyanında bulunmaya yetkilerini -işiniz için gerekli ise- vekâletnameye ekletiniz. Adınıza bankada işlem yapılacak ise Banka adının, şubesinin ve IBAN numarasının vekâletnamede mutlaka belirlenmesi ve sınırlanması işlem güvenliğinizi sağlayıcı bir önlem olacağını hatırınızdan çıkarmayınız. Özel yetkilerin anlamları: *Ahzu kabz: Mahkemelerden adınıza yatırılan parayı çekmeye, *Sulh: Hasım taraf ile anlaşma *İbra: Avukatınızın sizin talimatınız doğrultusunda hasım taraftan hiçbir hak ve alacağınız kalmadığına ilişkin verilen yetkiye, *Davadan ve temyizden feragate: Avukatınızın sizin talimatınız doğrultusunda Hasım taraf ile anlaşarak davayı düşürmeye ve temyiz hakkında vaz geçmeye, * Tevkil, teşrik ve azle: Avukatınızın kullandığı yardımcı avukatları da işlemleriniz için görevlendirebilmesi için verilen yetki devrine, Anlamlarını içermektedir.
Özel yetkiler ile belirlenen bu yetkilerle donatılmış bir vekâletnamenin haklarınızı tam olarak temsil edeceğini unutmayınız, ne var ki çeşitli sınırlar koydurmanız da olasıdır. Örneğin para çekme yetkisi için belli bir rakamı belirleyebilir, gene vekâletnameyi bir süre ya da sadece ilgili tek bir iş için sınırlı tutabilirsiniz.
Avukatınız özel yetki istemiş ve siz bu yetkilerin ne anlama geldiklerini bilmiyor ya da anlamıyor iseniz o takdirde avukatı arayarak yetkinin anlamını ve vekâletname için gerekliliğini sorgulayınız.
YEMİN, TC hukukundaki kesin delillerden biridir.
YEMİN delili bizatihi şahsın kendisi tarafından kullanılabilir. Başka bir şahsa ya da avukata devri söz konusu olmayan yetkidir. Davanızın türüne, durumuna keza o andaki seyrine göre karşı taraf sizi yemine davet edebilir ya da davayı görmekte olan Hâkim aydınlanmasını istediği konuda size (re’sen) yemin teklif edebilir. Bireyin dini inançları ile dünya görüşü veya siyasi görüşü ya da genel hayat prensip ve/veya ilkeleri gereği davasında gereği üzerine karşı taraf sayılan hasmına yemin teklif edip etmeyeceği ya da davayı inceleyen hâkim ya da hasım tarafından yöneltilen yemin teklifini kabul edip etmemek, ayrıca bundan sonra mahkemece ya da taraflarca hazırlanacak yemin metnine ilişkin itirazları ile en sonunda yemin delilini eda edip etmemek en doğal ve hiçbir kurum ya da kişi tarafından sorgulanamaz haklarındandır. Bu nedenle avukatınıza umumi dava vekâletnamesi çıkartmak istediğiniz hallerde yemin deliline ilişkin yetki konusunda vekâletnamede şerh olup olmadığını sorgulatınız. Bu gibi hallerde yemin delilinin genel vekâletnameye konulmaması ve şayet yemin deliline ihtiyaç duyulur ise o halde zamanı geldiğinde kullanılmak üzere bu konuda ayrı bir vekâletnamenin avukata çıkartılması bireyin hukuki haklarının korunması açısından önemli bir ayrıntıdır.
UYARILAR :
-Avukata vereceğiniz vekâletname yalnızca tek bir iş ya da davaya mahsus olarak ya da ( belirlenecek süre sonucunda hükümsüz kalmak üzere) süreli olarak da verebilirsiniz. -Adınıza bankada işlem yapılacak ise bu durumu kesin, net, belli miktarı havi olarak ve süreli vermeniz salık verilir. -Notere bildirdiğiniz adres ve medeni halinizin değişmesi durumunda bu değişiklik konusunda avukatınızı ve noteri haberdar ediniz.
Noterden çıkartacağınız vekâletnamede belirteceğiniz adresin sizin daimi ikametgâh adresiniz olmasına ve ayrıca MERNİS ( Bağlı bulunduğunuz Nüfus dairesindeki bilgi işleme kayıtlı adresiniz) ile aynı olmasına özen gösteriniz. Vekâletname düzenlenirken Notere bildirmiş olduğunuz adres sonradan değişir ise bu durumu hem avukata hem de notere mutlaka yazılı olarak bildiriniz. Adres değişikliğinizi bildirmemeniz halinde yasal yaptırımlarla karşılaşabileceğiniz gibi TC Tebligat kanunu hükümlerince vekâletname çıkartılırken notere bildirdiğiniz ve vekâletnamenize yazılı adresinize avukatınız ya da mahkemeler ya da her hangi bir resmi ya da özel kurum tarafından yapılacak gönderilerin (tebligat) resmi adresinize yapıldığı ve size ulaşarak bilgi sahibi olduğunuz varsayılır. Bu durumda, hem hak zayiine uğrayabilir hem de işlemden haberdar olmadığınızı iddia ile ispatlamanız sizin için ayrıca sarf edilecek masraf, zaman ve emek kaybına neden olabilir.
Noterden vermiş olduğunuz vekâletname süreli değil ise 10 yıl boyunca geçerlidir. Vekiliniz tarafından bilginiz dâhilinde işlem yapıldığı ve sonuçlarının sizi bağlayacağını unutmayınız. Vekâletnamedeki yetkilerin kötüye kullanılmasına ilişkin durumlar ağır cezaları havi suç ya da suçlar oluşturmaktadır. - Vekil olarak tayin ettiğiniz kişinin haklarınızı en iyi biçimde temsil edeceğiniz kişi olacağından emin olmadığınız durumlarda vekâletname vererek vekil tayin ettiğiniz kişiyi azil ediniz! Ne var ki azil hakkınızı kullanmazdan önce azlin sonuçları hakkında mutlaka bilgi sahibi olunuz. Azliniz haklı nedene dayanmıyor ise ayrıca tazminat ödemek durumunda kalabilirsiniz. Avukatınıza azilname gönderiyor iseniz bu halde azil nedeninin gönderilen azilnameye yazılması gerekmektedir. “Görülen lüzum üzerine vekillikten azlediyorum!” şeklindeki gerekçeden yoksun bildirim vekilin haksız olarak azil edilmesi sonucu doğurabilir. - Davanızla ilgili bilgi aldıktan sonra avukatınızla mutlaka yazılı ücret sözleşmesi yapınız. Yazılı ücret sözleşmesi her iki tarafında yararınadır. - Avukata verdiğiniz vekâletnamenin bir suretinin sizde de bulunmasına özen gösteriniz.
ÖZEL VEKÂLETNAMELER:
- Adınıza bankada işlem yapılacak ise Banka adının, şubesinin ve IBAN numarasının vekâletnamede mutlaka belirlenmesi ve sınırlanması işlem güvenliğinizi sağlayıcı bir önlem olacağını hatırınızdan çıkarmayınız. - Tapu dairesinde yapılacak işlemler içinde düzenleme biçiminde ve bir defaya mahsus kullanmak üzere vekâletname çıkartınız. - Boşanma vekâletnameleri için en az iki adet vesikalık/biometrik fotoğrafınız bulunmalıdır. Av.Nihat Pehlivan |